Important GK Questions SET-2 For Competitive Exams.

·   0

Important GK Questions SET-2 For Competitive Exams.
Friends..Here are some more useful GK Questions for upcoming Competitve Exam 2015.
1. Foreign exchange Reserves of India are kept in the custody of ____?
a) Reserve Bank of India
b) World Bank
c) International Monetary Fund
d) Prime Minister Rahat Kosh
Ans:- a) Reserve Bank of India
2.State Bank of India started the Merchant Banking division in:
a) 1970
b) 1972
c) 1974
d) 1975
Ans:- b) 1972
3. Ruble is a currency of___?
a)Russia
b)Singapore
c)China
d)Bhutan
Ans:- a)Russia
4.Name of the first bank to receive approval for getting full bank licence in Singapore is:
a) Punjab National Bank
b) Syndicate Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank
Ans:- c) State Bank of India
5.”Rupiya” in our country was introduced by:
a) Akbar
b) Prithvi Raj Chouhan
c) Chandra GuptMoryaa
d) Sher Shah Suri
Ans:- d) Sher Shah Suri
6.Who has written the book “Neither a Hawk nor a Dove”?
a)Kalyana Malla
b)Daniel A Bell
c)Khurshid M Kasuri
d)Gerald Posner
Ans:- c)Khurshid M Kasuri
7. Father of Biodiversity___?
a)Thomas Edison
b)Anderson
c)EO Wilson
d)R Mishra
Ans:- c)EO Wilson
8.Ngultrum is a currency of___?
a)Russia
b)Singapore
c)China
d)Bhutan
Ans:- d) Bhutan
9.The headquarters of “International Court of Justice”?
a)Hague
b)Lyon
c)Bern
d)Rome
Ans:- a)Hague
10.”World Intellectual Property Organisation” has its headquarters at ___?
a)Washington D.C
b)Geneva
c)London
d)New York
Ans:- b)Geneva
11.Who has written the book ’37 Bridges and other stories’?
a)Kalyana Malla
b)Aamer Hussein
c)Hindol Sengupta
d)Alexander Dumas
Ans:- b) Aamer Hussein
12.Who is father of Surgery ?
a)Sushruta
b)Anderson
c)EO Wilson
d)R Mishra
Ans:- a) Sushruta
13.’Lal Bahadur Shastri Stadium’ is located in ?
a)Karnataka
b)Mumbai
c)Hyderabad
d)Goa
Ans:- c) Hyderabad
14.”Rajiv Gandhi Port Silver Jubilee Stadium” is located in ?
a)Karnataka
b)Vishakhapatnam
c)Andaman and Nicobar Island
d)Uttar Pradesh
Ans:- b) Vishakhapatnam
15.”Haffkine Institute ” is located in ?
a)Karnataka
b)Vishakhapatnam
c)Andaman and Nicobar Island
d)Mumbai
Ans:-d) Mumbai