Important Gk Set No.91 For all Competitive Exams

·   0

Important Gk Set No.91 For all Competitive Exams

GK Quiz on Geography
1. _________________ is in the centre and is the hottest part of the Earth. It is solid and made up of iron and nickel with temperatures of up to 5,500°C.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core
Answer c) Inner core.
2. ____________________ is the layer surrounding the inner core. It is a liquid layer, also made up of iron and nickel.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core
Answer d) Outer Core.
3. _________________ is the outer layer of the earth. It is a thin layer between 0-60 km thick.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core
Answer a) The Crust.
4. __________________ is the widest section of the Earth. It has a thickness of approximately 2,900 km.
a) The Crust
b) The Mantle
c) Inner core
d) Outer Core
Answer b) The Mantle.
5. The shape of Earth approximates________________________
a) Circle
b) Cylinder
c) Cube
d) Spheroid
Answer d) Spheroid.

Image result for gk
6. _____________________ is the second biggest ocean in the world and is between the continents of America and Europe and Africa.
a) Atlantic Ocean
b) Indian Ocean
c) Pacific Ocean
d) Arctic Ocean
Answer a) Atlantic Ocean.
7. The Sun is at the ________________ of the solar system and one of the stars in the milky way galaxy.
a) Bottom
b) Centre
c) Top
d) Right
Answer b) Centre.
8. ________________ is the third planet from the Sun and is the largest of the terrestrial planets.
a) Mars
b) Jupiter
c) Earth
d) Saturn
Answer c) Earth.
9. __________________ is the outermost layer of the atmosphere.
a) Troposphere
b) Exosphere
c) Stratosphere
d) Thermosphere
Answer b) Exosphere.
10. ___________________is the world’s highest mountain range and the tallest peak of the world.
a) The Himalayan Range
b) The Vindya Range
c) The Satpura Range
d) The Karakoram Range
Answer a) The Himalayan Range.