Very Important GK Questions For IBPS,GPSC,HTAT,TET,Police,Clerk Exams - ShikshanJagat

Latest

Sponsored Ads

Wednesday, August 24, 2016

Very Important GK Questions For IBPS,GPSC,HTAT,TET,Police,Clerk Exams

Very Important GK Questions For IBPS,GPSC,HTAT,TET,Police,Clerk Exams

Q1. The Battle of Plassey was fought in
A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764
Answer – A
Q2. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
A. Nirvana
B. Sangha
C. Buddha
D. Dhamma
Answer- A
Q3. The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and
A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Dalhousie
D. Warren Hastings
Answer- B
Q4. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in
A. Telugu
B. Sanskrit
C. Tamil
D. Kannada
Answer- A
Q5. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated
A. Ghurids
B. Arabs
C. Karkotakas
D. Hindushahis
Answer- D
Q6. The victories of Karikala are well portrayed in
A. Palamoli
B. Aruvanad
C. Pattinappalai
D. Padirrupattu
Answer- C
Q7. The use of spinning wheel (Charkha) became common during the
A. 9th Century AD
B. 10th Century AD
C. 12th Century AD
D. 14th Century AD
Answer- D
Q8. There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?
A. Santhals
B. Ahoms
C. Pagal Panthis
D. Ramosi
Answer- A
Q9. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit texts denoted
A. ivory
B. pepper
C. a fine variety of Indian muslin
D. damsels sent to the Greek court for dance performance
Answer- B
Q10. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with
A. the cultivator
B. the village community
C. the king
D. the joint family
Answer- C
Like this, do more preparation of General knowledge ith kachhua.com.
What does kachhua provide?

Video lecture: Here we provide videos, in which all important topics are included. By these videos you can learn everything at your home. There is no requirement to go to any coaching class.

MaterialHere we provide online exam material, which you can read in your PC or mobile.

Test and solution: Here we provide daily online test. The solutions of these tests are also provided, by which you can test yourself that how much you learned and can improve your performance by more practice and preparation.

Bin Sachivalay Clerk online course

So get ready for General knowledge of competitive exam with kachhua...

Now do online preparation of Competitive Exams with kachhua.com...

Crack the all competitive exams by this online course. Click below links, if you want to pass the Bin sachivalay Clerk, PSI, TET, GPSC, GSRTC or any other competitive exams easily...

GSRTC Full Course

Constable Full Course:

SBI Clerk

Bin Sachivalay Clerk Course:

Constable Test Course:



For best online preparation of TAT-HTAT, Bank Exam, GPSC, UPSC, SSC Click on the below link:

No comments:

Post a Comment